x
Gansfilet – biefstuk

Gansfilet – biefstuk

LogoHW recepten
Dit is het recept waarnaar verwezen wordt in de radio uitzending van RTV Rijnmond van 23-12-2016
Hier legt Dirk-Jan uit waarom de presentator zijn filet verkeerd bereide waardoor hij taai werd.
En hier voor het live radioverslag van de bereiding volgens onderstaand recept.

Achtergrond informatie Ganzen
Gedurende het jaar huisvest Nederland winterganzen (doortrekkers en wintergasten) en zomerganzen (broedvogels en overzomerende ganzen). In de eerste helft van de twintigste eeuw verdween de Grauwe Gans nagenoeg als broedvogel door ontginning van moerassen en bejaging. Uitzetpogingen leidden rond 1970 tot broedpopulaties in Friesland en het Deltagebied, gevolgd door een spontane vestiging in Flevoland. Daarna begon een periode van stormachtige uitbreiding, waarbij alleen de droge en bosrijke streken van Nederland werden overgeslagen.

Maaltijd onderdeel
Gansfilet kun je gebruiken als onderdeel van een warm hoofdgerecht

Dit heb je nodig:
• 4 geportioneerde gaznenfilet’s van ongeveer 150 gram stuk;
• 1 tl zout;
• ½ tl peper;
• zonnebloem- of olijfolie;
• roomboter.

Bereiding ganzenfilet
Een ganzenfilet (biefstuk) is een mooi stukje roodvlees van de borstspier van de wilde gans. Omdat de wilde gans veel in beweging is, is hij niet vet en van nature smaakvol. Mager vlees vraagt wel uw aandacht bij de bereiding. We willen u graag wat tips geven hoe je de perfecte ganzenfilet bakt. De tips zijn niet beton gegoten volg vooral uw intuïtie tijdens de bereiding en geef niet op als het een keer mis gaat, uw eerste cake was ook niet perfect toch?
De kunst is dus om de biefstuk van buiten lekker krokant/bruin te krijgen en van binnen warm zonder dat hij doorbakken is want zó wordt iedere biefstuk ‘taai’.

Tips

• Zorg ervoor dat de filet op kamertemperatuur is voordat je gaat bakken
• verhit de zonnebloem of olijfolie in de pan waar het vlees precies in past op hoog vuur tot de boter of olie begint te walmen. Als de pan te groot is stroomt het sap in delen van de pan waar geen vlees ligt en brandt het aan. De reden dat het vuur hoog moet zijn is dat het er zich dan aan de buitenkant van het vlees een smakelijke kortst vormt. Als het vlees te koud is of het vuur niet heet genoeg is, komt er vocht vrij uit het vlees en zal het vlees daarin worden gekookt, dit is niet de bedoeling!
• bak de biefstuk ca 1-2minuten aan (afhankelijk van de dikte van de biefstuk)
• Doe nu de roomboter erbij en laat deze smelten op laag vuur, gaar de biefstuk nog ca 3 -4 minuten in de roomboter op niet te hoog vuur
• Haal de biefstuk uit de pan en breng dan de biefstuk op smaak met peper en zout
• Laat de biefstuk ca 4minuten rusten onder aluminiumfolie of een deksel (om de warmte vast te houden) voordat je hem aansnijd (trancheert) want de biefstuk staat nog onder spanning van de baktemperatuur (als je te snel aansnijd loopt het vocht er uit)
• Snijd de biefstuk in dunne plakken (trancheren), van ca 5mm en leg ze schuin over elkaar giet er dan met een eetlepel wat van de roomboter jus over de snijvlakken dit voorkomt uitdrogen en geeft een lekkere smaak.

Eet smakelijk!

Leave a reply